Blogarchívum

2009. október 6., kedd

Altleiningeni gróf Leiningen-Westerburg Károly Ágost


1819 április 11-én született a hesseni Ilbenstadtban. A családi hagyományokat követve hamarosan beállt katonának mindössze 16 évesen. Hamarosan ,1844-ben feleségül vette Sissányi Alizt (Erzsébetet), akinek révén Törökbecsén szerzett földbirtokot. 1848. szeptemberében jelenkezett a honvédségnél szolgálatra, mivel a szerbek betörtek és feldúlták Törökbecsét.1848 decemberében őrnagyi, 1849 márciusában alezredesi, áprilisban ezredesi ranggal tüntették ki.


A tavaszi hadjáratban további érdemeket szerzett, amelyek elismeréséül 1849. július 1-jén tábornokká léptették elő. Hamarosan kiverte Benedek Lajost Szőnyből. Július 28-án győzelmet aratott Gesztelynél.
Végig Görgey parancsnoksága alatt szolgált, utóbb már hadtestparancsnokként. Világosnál tette le a fegyvert a cári hadak előtt,majd hamarosan Gyulára onnan Aradra szállították társaival. Tizedikként végezték ki 1849. október 6-án.

Érdekesség, hogy unokabátyja, gróf Christian Leiningen-Westerburg a császári csapatok oldalán harcolt tábornokként Magyarországon.

Családja:

mediatizált német grófi család, melynek birtokait eredetileg a régi L. grófság a régi Wormsgauban, továbbá Westerburg és a Lahn mentén elterülő Schadek uradalmak alkották. Az első L. gróf, kiről a történelem említést tesz, Emich volt, aki 1096. mint a keresztes előhad egyik vezére Magyarországban veszett el. 1220. kihalt a család férfiága. Egy évvel azelőtt Liutgard grófnő, akire a családi birtokok szállottak. Simonhoz, Saarbrück grófjához ment férjhez, mikor a L. család birtokait legifjabbik fia, Frigyes örökölte. Ez a Frigyes (1220-37), aki addig a Hardenburg nevet viselte, az örökséggel együtt a L.-Hardenburg gróf nevét vette föl. A XIII. sz. végén IV. L. Frigyes gróf, Zsigmond testvére után a Dachsburg grófságot örökölte. IV. Frigyesnek két fia volt: V. Frigyes és Joffried (Gottfried), akik 1317. és 1318. megosztozkodtak a L. birtokokon és az idősebb és ifjabb L. háznak alapítói lettek.

Az idősbik ág alapítójának dédunokája, Hesso (Hasso) 1444. kapta III. Frigyes császártól a hercegesített tartománygrófi méltóságot, de ez az ág már ő benne kihalt (1467). Erre Hassónak huga, Margit, Reinhard Westerburg grófnak özvegye, ragadta magához a birtokok legnagyobb részét s alapítója lőn a L.-Westerburg háznak. A reformáció idejében e család a protestáns vallásra tért, 1695. pedig megint két mellékágra az idősb L.-Westerburg és az ifjabb L.-Westerburg ágra szakadt; az előbbi hesseni, az utóbbi pedig porosz fönhatóság alá került. Az előbbinek feje jelenleg Frigyes gróf (szül. 1852 dec. 30.) az utóbbinak pedig Vilmos gróf (szül. 1824 febr. 16.). - Az ifjabbik ág, melyet alapítójától Joffried-ágnak is neveztek, a L.-Dagsburg nevet vette föl. IX. Emich fiai azonban újra megosztozkodtak az atyai birtokokon (1540) és a L.-Dagsburg-Hardenburg és a L.-Dagsburg-Heidesheim-Falkenburg mellékágak alapítói lettek. A L.-Dagsburg-Hardenburg ág, melynek alapítója János Fülöp volt, a protestáns vallás hive maradt s 1779. birodalmi hercegi rangra emeltetett. Kárpótlásul Franciaországhoz csatolt rajnabalparti birtokaiért (600 km2), a lunevillei békekötés értelmében 1803. Mainz, Würzburg és a rajnai Pfalzban terjedelmes birtokokat (1370 km2) kapott. Az új családi birtok hercegség rangjára emelkedett, de 1806. Baden fönhatósága alá került; 1810-ben egy kisebb rész hesseni, 270 km2-nyi terület pedig bajor fönhatóság aló került. A család jelenlegi székhelye Amorbach. Károly Frigyes Vilmos Emich herceg, aki 1804 szeptember 12. szül. s 1856 november 13. meghalt; özvegye, Mária Lujza Viktoria (Koburg hercegnő), utóbb Kent herceg nejévé lett, akitől Viktoria leánya, a mostani angol királynő született. A család jelenlegi feje L. Ernő herceg, aki 1830 nov. 9-én szül., a bajor első kamarának örökös tagja és angol tengernagy.

A L.-Dagsburg-Heidesheim-Falkenburgi ág megmaradt grófi rangjában és 1658. újabb három ágra szakadt: a L.-Heidesheimi ágnak utolsó férfiivadéka 1706., a L.-Dachaburgi 1709-ben, a L.-Guntersblumi ág pedig 1774. halt ki; azonban ez utóbbinak két mellékága: L.-Billigheim és L.-Neudenau név alatt ma is virágzik még. A L.-Billigheimi ágnak feje ez idő szerint Károly gróf (szül. 1823 márc. 7.), a L.-Neudenaui ágnak ellenben Emich gróf (szül. 1855 jul. 31.); mindkettő katolikus. V. ö. Brinckmeier, Genealogische Geschichte des Hauses L. (Braunschwieg 1890).

forrás: Pallas,Wikipédia,Magyar Országos Levéltár


gróf Leiningen-Westerburg Károly búcsulevele:

http://www.mol.gov.hu/a_het_dokumentuma/leiningenwesterburg_karoly_bucsulevele.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése